Ett steg närmare drömjobbet

Ett steg närmare drömjobbet

Eftersom vi går på högstadiet är det inte jättelång tid kvar innan vi ska börja fundera på vad vi vill jobba som när vi blir stora. Man väljer vilket gymnasium och linje man vill gå på väldigt tidigt så det känns som en bra grej att börja gå lite koll redan nu. Därför har vi i 7c börjat med ett besök en gång i månaden då någon kommer till oss och pratar om deras jobb. Tidigare har vi till exempel haft en marknadsförare och en sopgubbe, men igår var det dags för något som i alla fall jag tyckte var väldigt spännande. Nämligen en revisor.

Att jobba som revisor är en sådan sak som jag, och typ alla andra i klassen, har hört talas om men inte riktigt vetat vad de gör. Det är ju så svårt att hålla reda på alla titlar och vad de sysslar med, särskilt när man själv inte jobbar eller umgås med människor som gör det. Därför var det verkligen så himla roligt igår när en riktigt cool kvinna var här och pratade om sitt jobb! Kort sagt så är en revisors uppgift att utföra revision för olika företag och organisationer. Det betyder att de ordnar med bokslut och stora beslut. Ett ganska svårt jobb att förstå egentligen, men när man väl är inne i det så är typ allt självklart. Och eftersom jag tyckte det lät så himla roligt så vill jag idag ta upp hur man blir en revisor och lite av det som hon som var här igår berättade. Så här är några punkter som är viktiga!

  • För att få jobba som en revisor krävs det att man har en kandidat- eller magistereksamen i ekonomi med inriktning mot redovisning. Det är inget man läser på gymnasiet utan på ett universitet efteråt, men för att bli förberedd på det så kan man läsa ekonomiämnen på gymnasiet. Just nu tror jag att jag vill gå Samhälle/Ekonomi men det kan såklart förändras.
  • När det kommer till hur man är som person så kan väl alla egentligen bli revisor men man måste vara utåtriktad och kunna skapa en bra relation till sin kund samtidigt som man måste vara noggrann. Struktur är väldigt viktigt om man vill vara revisor, inte bara för kundernas del utan även för ens egen så att man hela tiden har koll på vad man gör.
  • Alltid hålla deadline! Alltså det datum som man bestämt med kunden att allt ska vara klart. Gör man inte det kan de lätt byta ut en eftersom man inte lever upp till de krav de har och som man har kommit överense om. Och är man revisor handlar mycket om att ha ett gott rykte och prestera bra.
  • Vart femte år gör Statliga Revisornämnden, RN, en koll så att man får fortsätta vara godkänd revisor, det är nämligen krav man måste leva upp till. Därför är det viktigt att hela tiden ha det i åtanke så att man inte under ett år inte bryr sig om regler, då kanske man inte får fortsätta med sitt jobb.