Många för skoluniform

Många för skoluniform

Länge har det diskuterats huruvida Sverige ska införa skoluniform. Många har varit mot dessa klädkrav medan andra sett en möjlighet att förhindra mobbning och modehets. Vissa skolor har redan kläder med skolans logga men dessa har ännu inte blivit obligatoriska.

10735167-brother-and-sister-reading-among-autumn-leaves

På sverigesradio.se kan man läsa om att musikern Robert Wells nu skulle vilja se att skoluniform även blev obligatoriskt i Sverige. När Wells jobbade i USA hade han sina barn på amerikanska skolor där de hade en uniform bestående av en collegetröja med skolans märke och jeans. Denna uniform tyckte han skulle passa perfekt även i Sverige och kanske kunde bidra till att minska klädmobbingen som är ett vanligt inslag i de svenska skolorna.

Jämtin ville införa skoluniform

En del politiker har varit inne på samma spår som Wells och velat införa skoluniform i Sverige. Bland annat ville socialdemokraternas Carin Jämtin för ett antal år sedan att den svenska skolan skulle införa skoluniform som krav. Jämtin argumenterade att en uniform skulle skapa en bättre atmosfär i skolan och även lugna ner modehetsen.

”Även skolan i Sverige borde satsa på skoluniform, tycker hon och kan tänka sig jeans av ett och samma märke, T-shirt och luvtröja.” Läs mer.

Vanligt med skoltröjor

Faktum är att det inte alls är ovanligt att en klass eller skola har tröja och mjukisbyxor med tryck i form av skolans logga eller liknande. Många är stolta över sina skolor och väljer att visa det genom att ha en sådan här skoltröja på sig. Förr var det populärast för statusskolor inne i stan att ha kläder med skolans logga på men de senaste åren har dessa plagg även letat sig ut i förorterna och på skolor runt om i landet, skriver Metro.