Mode – det viktigaste på högstadiet?

Mode – det viktigaste på högstadiet?

Högstadietiden är tuff för många. Samtidigt är den lärorik, rolig, omtöcknande och formar människor för resten av livet. Det är i alla fall vad vi i 7c hört och läst oss till när vi gjort ett projekt om högstadiet och tonåren. Denna text är en del i det projektet där vi ska skriva lite om mode. Under projektet får vi även läsa en massa om tonåren och problemen i dem, exempelvis denna artikel i SvD som vi kanske kommer skriva om senare.

En stor del av högstadiet handlar för många om status och bekräftelse. På gott och ont. Det finns självklart många negativa aspekter kring en för stor utseendefixering och att låta livet styras av status och bekräftelse. Men samtidigt måste tonåringar på något sätt ta sig igenom den perioden. Det finns naturligtvis saker vuxna kan göra för att underlätta denna period och se till så att tonåringen får en så pass sund relation som möjligt till diverse utseendefixeringar, ideal och stereotyper. Och allt handlar enligt oss om kunskap. Anledningen till att vi gör detta projekt är att vi ska lära oss och få kunskap om tonåren och högstadiet. Förstår man vad det är som händer är det liksom lite lättare att ta sig igenom det, även om det är jobbiga saker.

Mode

Gällande modet då gäller det inte att ha de dyraste märkeskläderna då som så många tror det. Det som är viktigare är att ha lite av en egen stil. Det tycker i alla fall vi som skriver. Men om man tittar på många ungdomar i skolan märker vi snabbt att många har likadana stilar och liknande kläder. Vi tycker dock att man ska försöka sticka ut och ha på sig det som man själv tycker är snyggt. Dessutom tycker vi att det är viktigt att man inte tvingar sina föräldrar att köpa dyra kläder som de kanske inte har råd med. Köp snygga kläder från Vero Moda exempelvis som du kan köpa ganska billigt på länken!