Studera i Storbritannien?

Studera i Storbritannien?

Många vill studera utomlands efter grundskolan och gymnasiet. Det är dock viktigt att man har råd att leva i det landet man lever i som utbytesstudent. Kanske blir det svårare att studera i Storbritannien efter Brexit.

838098-london-englandI Europa är Storbritannien det populäraste landet att studera i, bland svenska studenter som vill ta en eller två terminer utomlands. På världsrankingen över länder att studera i för svenskar, kommer landet på en andraplats. Efter utträdet ur EU, som Storbritannien röstat för nyligen, kommer det kanske bli svårare att studera i landet med ett så kallat Erasmus-program. Som svensk student kan man bland annat få räkna med mycket dyrare terminsavgifter. Detta skrivs det om i Metro.

Men kanske kan Skottland lägga in ett veto mot Brexit, som stoppar utträdet genom en blockering. Det vill i alla fall den skotska försteministern Nicola Sturgeon till BBC och Svenska Dagbladet.

En övervägande majoritet av skottarna röstade för stanna-sidan i valet. Och nästan sex av tio skottar skulle rösta för självständighet, visar en ny opinionsmätning. Svenska Dagbladet

Det är alltså oroligt på de Brittiska öarna, och oron speglar resten av Europa efter omröstningen som resulterade i beslutet att man som land och kungarike lämnar EU-samarbetet. Får se om detta påverkar reselustan till UK hos de svenska studenterna.

Studentlivet utomlands

En som dock ska studera utomlands, men i det land som toppar listan på de länder som svenskar åker och studerar i, är Rasmus som en kan läsa om i Sydsvenskan. Han ska åka till

USA för att plugga på anrika och mäkta populära Stanford University i Kalifornien.

Det kan dock vara dyrt att studera utomlands, i alla fall när det handlar om att få studielånet att räcka och för att hinna se och göra att som en vill innan man ska åka hem igen. Som tur är kan man alltid ta ett lån via exempelvis bluestep.se.