Vad är ett blancolån?

Vad är ett blancolån?

Det är viktigt att ha kunskap om privatekonomi redan när man går på högstadiet. Ett ord som det är viktigt att känna till, och som vi går igenom nu när vi arbetar med privatekonomi, är blancolån. Vad betyder det egentligen?

Just nu har vi tema privatekonomi i klassen. Det innebär att vi får lära oss sådant som är bra att känna till, om man inte vill synas i Lyxfällan på tv om några år. Min grupp hur fått i uppgift att arbeta med blancolån. Vad är det, kanske du undrar. Jo, det ska vi förklara.

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Det betyder att den som lånar pengar inte lämnar sitt hus eller något sådant i pant, och att banken kan ta den här grejen om man inte kan betala tillbaka. Med ett blancolån lämnar man inget som säkerhet, men i stället får man betala en högre ränta. Det här kan göra att bankerna hellre låter kunder ta ett blancolån än nån annan sorts lån, som ett vanligt bolån.

Hur hög får räntan vara?

Men regeringen i Sverige vill att det ska finnas ett ”tak” för hur höga räntorna ska vara. Du kan läsa mer om det här, i Expressen. Det ska inte gå att ta lån som blir dyrare än pengarna som man har lånat. Om du lånar 10 000 kronor ska du alltså inte kunna bli tvungen att betala mer än 20 000 kronor.

De stora bankerna tjänar mycket pengar på blancolån. Men det finns också företag som inte är lika stora, och som erbjuder lån med bättre villkor. Ett annat alternativ är att låna peer-to-peer. Det betyder att man lånar av andra privatpersoner, och inte av en bank. Ett företag som jobbar med det här är Lendify. Du kan läsa mer om Lendify här.