Vi måste värna om miljön

Som nog alla vet står vi och vårt jordklot inför omfattande miljöhot. Därför tycker vi i 7c att återvinning för miljön är något som alla måste göra. Vi har alltid försökt tänka på miljön här i klassen, men sedan en månad tillbaka källsorterar vi och pantar som aldrig förr! Vi har fått nya återvinningssystem på skolan och i vårt klassrum sorterar vi papper, plast och burkar var för sig. Visst kommer det inte rädda hela jorden på en gång, men vi hoppas att vi kan bidra lite i alla fall. Just problemet med pantburkar är väldigt omfattande och inget som alla kanske tänker på. Hittade en intressant artikel på ämnet på ttela.se:

Bara här i Sverige uppgår konsumtionen av läskedrycker och buteljerat vatten till 680 miljoner liter. Totalt i Norden uppgår konsumtionen till två miljarder liter, en hisnande stor siffra. Det innebär en enorm miljöbelastning. Bara den svenska konsumtionen leder till årliga koldioxidutsläpp som motsvarar 52 000 flygresor tur och retur till Bangkok. Om vi på allvar ska få ner utsläppen behöver vi dra ner konsumtionen.

I de nordiska länderna har vi blivit världsledande på återvinning av metallburkar och PET-flaskor. Vi återvinner 88 procent men vi behöver ett gemensamt nordiskt pantsystem. Men detta räcker inte.

Tänk att dricka en läsk inte bara är dåligt för ens egen hälsa, utan även jordens! Vi har nu infört en utmaning i klassen att ingen ska köpa en enda läsk under hela april. Vi får se om alla klarar det, men hoppas verkligen!