Vikten av bra förebilder

Vikten av bra förebilder

Det är många unga som faller in i missbruk, och det är självklart väldigt hemskt. Och tyvärr är det inte heller ovanligt att anledningen till att det blir så är för att ungdomarna tycker att det är coolt med droger och alkohol. De inspireras av kändisar och dylik, och tror på det glamorösa i att missbruka. Men missbruk är inte vackert, och inte glamoröst. Det är farligt, och svårt att ta sig ur. I många fall leder ett missbruk till döden, och de som lyckas ta sig ur innan det är försent lider resten av livet från missbruket. Som missbrukare får man för alltid lida av alkoholen och drogernas baksida, och även om det går att leva ett normalt liv som före detta missbrukare – är det inte. Det måste dagens ungdomar och barn lära sig.

Lagen om vård av missbrukare

Det är många som jobbar för att minska missbruk bland unga och LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) är någonting som tillkommit för att motverka missbruk bland unga. Lagen reglerar tvångsomhändertagande av unga människor i Sverige under 18 år, och kan liknas med LVM (lagen om vård av missbrukare) som syftar till att den omhändertagna ska komma ifrån sitt missbruk. Det är bra att dessa lagar finns, och man bör ge en eloge till de som ser till att de följs. Men, det behövs göras mer för att förändra synen på droger hos ungdomar, eftersom det är där problemen uppstår.

Nyktra kändisar

Några som påverkar unga väldigt mycket, är de kändisar vi har – både i Sverige och utomlands. Att vara känd kommer med ett ansvar, man blir per automatik en förebild och man bör som förebild tänka på vilket budskap man skänker till ungdomarna. Några kändisar som faktiskt tagits sig till detta är nedanstående:

  • Komikern Björn Gustafsson, 27 år rån Göteborg. Han har synts i både parlamentet och melodifestivalen – och är trots sin unga ålder en av våra folkkäraste komiker.
  • Artisten Sibel Redzep, 25 år från Kristiandstad. Hon slog igenom i Idol, men har även medverkat i melodifestivalen.
  • Raparen Adam Tensta, 30 år från Tensta i Stockholm. Han slog igenom 2007 med låten ”My cool” och har sedan dess varit aktuell. Adam är nog den som är mest känd för sitt avstånd till droger och alkohol. Han har aldrig testat, och en av anledningarna kan säkerligen vara att hans pappa var missbrukare.
  • Kolumnisten Cissi Wallin, 27 år från Uddevalla. Cissi har varit med i Tjenare Kungen och Sommaren med Göran, men är främst känd som bloggare, och är numera som programledare på Radio1.
  • Programledaren Doreen Månsson, 39 år från Uppsala. Svensk reporter, debattör och programledare.

Dessa kändisar gör verkligen rätt i att hålla sig nyktra, och inte bara för sig själva. De verkar ha förstått hur de påverkar ungdomar, och tagit ett kliv i rätt riktning. Nu kan man också se att nyktra kändisar = färre unga super. Det är verkligen fantastiskt! Enligt ungdomens nykterhetsförbund har de vuxit, och de tror att det kan bero på att nykterister i kändisvärlden har blivit mer synliga. Att kändisar som valt bort alkohol och andra droger syns mer blir en motreaktion mot det samhälle där man förväntas dricka.